lauantai 30. marraskuuta 2013

Juosten töihin – muista nämä viisi asiaa

[Teksti: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Yhtenä blogin tarkoituksista on tarjota vinkkejä työmatkaliikuntaan. Koska bloggaamisen alkutaival on keskittynyt toistaiseksi tuote-esittelyihin, päätin ryhtyä sanoista tekoihin ja vaihtaa bussin lihasvoimaan. Keskiviikkoaamuna työmatka taittuikin juosten, kun taivalsin kotoa 15 kilometrin matkan Lielahden myymäläämme.

Vaikka en ole juoksijana aloittelija, oli kyseinen lenkki hyvä muistutus siitä, mitä työmatkajuoksijan kannattaa ottaa huomioon:

1. Muista pukeutua oikein. Risteyksissä voi joutua odottelemaan liikennevaloissa pahimmillaan minuutteja, ja ilman kunnon vaatetusta pienilläkin pakkaskeleillä kylmyys hiipii lenkkeilijän kehoon. Hengittävä ja kosteutta siirtävä alusasu, välikerrasto ja tuulenpitävät päällysvaatteet pitävät lämpimänä ja ehkäisevät vilustumista. Käytin lisäksi lämpösukkia, jotta jalatkin pysyivät lämpiminä.

2. Käytä kelinmukaisia jalkineita. Itselläni oli jalassa Brooksin juoksukengät, jotka ovat hyvät kengät keväästä syksyyn. Kun tienpinnassa oli paikoittain jäätä, kenkä lipsui etenkin ylämäissä - eikä alamäissäkään ollut haitaksi olla aavistuksen ylivarovainen. Nastakenkiä valmistavan Icebugin iskulausetta mukaillen lipsuva kenkä ei ole nasta juttu, joten täytynee vihdoin hankkia talvikeleille nastat alle.

3. Jos joudut kantamaan tavaraa, käytä juoksureppua. Päätin lähteä juosten töihin hetken mielijohteesta, joten jouduin kantamaan selkärepussa sekä vaihtovaatteet että pyyhkeen. Käytössä oli tavallinen selkäreppu, joka vähäisestä sisällöstään huolimatta kuitenkin rikkoi juoksurytmiä, koska en voinut juosta täysin rennosti. Työmatkajuoksemisen kannalta ihanteellisinta tosin olisi, jos ei tarvitsisi raahata selässä mitään ylimääräistä, vaan saisi rauhassa keskittyä juoksemiseen.

4. Suunnittele juoksureittisi. Mikäli työmatkan varrella olevat kevyen liikenteen väylät eivät ole täysin tuttuja, kannattaa tarkistaa etukäteen mitä reittiä juoksee. Näin säästät aikaa ja voimia, kun juokset suorinta mahdollista reittiä. Blogin kirjoittaja ei näin tehnyt ja joutui välillä juoksemaan väärällä puolella rantaväylää heinikossa.

5. Juo riittävästi. Pitkää matkaa juostessa kehosta poistuu huomattavia määriä nestettä mm. hikoilun ja hengityksen kautta. Jotta työpäivän jaksaa paremmin, kannattaa huolehtia kehon nestetasapainosta. Itse join ennen töihin lähtöä tavallista enemmän vettä aamupalalla, hieman urheilujuomaa juoksun aikana ja työpaikalla runsaasti vettä läpi päivän.

Ylempänä olevat neuvot huomioimalla työmatkajuokseminen on huomattavasti nautinnollisempaa. Seuraavalla työmatkalenkillä noudatan toivon mukaan itsekin kaikkia kohtia. (:

Seuraa blogiamme Bloglovinin avulla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti