maanantai 9. joulukuuta 2013

Kuntopyörä sopii jokaiselle

[Teksti & kuva: Pekka Stenlund/ Sportia-Pekka]

Viikon kestäneen postaustauon jälkeen on aika palata kuntoiluvälineiden maailmaan. Tällä kertaa tietoiskun aiheena on kuntoilulaitteista klassisin: kuntopyörä.

Vaikka sisäliikuntaan tarkoitettu laitevalikoima on vuosien saatossa laajentunut, on kuntopyörä säilyttänyt suosionsa. Ja miksei olisi, sillä laitetta on helppo käyttää ja pyöräily on miellyttävä ja nivelystävällinen tapa kuntoilla. Lisäksi se sopii kaikille ihmisille iästä, kuntotasosta tai terveydentilasta riippumatta.

Kuntopyöräily onkin helppo tapa parantaa yleistä hyvinvointia. Pyöräillessä käytetään suuria jalkalihaksia, jolloin sykkeen saa helposti oikealle tasolle niin verenkierron ja hapenottokyvyn parantamisen kuin kaloreiden tehokkaan polttamisen kannalta.


Koska kuntopyörissä riittää erilaisia vaihtoehtoja, voi oikeanlaisen pyörän ostaminen vaikuttaa vaikealta. Ennen hankintaa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen pyörää aikoo käyttää.

Mikäli kuntopyörää käyttää esimerkiksi kuntouttamiseen tai kunnon ylläpitämiseen, ei kannata hankkia kaikista kalleinta mallia. Tähän tarkoitukseen riittää mainiosti manuaalisäätöinen peruspyörä, jollainen yleensä maksaa noin 200 euroa.

Kuntoilun ollessa tavoitteellisempaa kannattaa hankkia enemmän ominaisuuksia sisältävä sähköpyörä, joka mittaa mm. aikaa, nopeutta, matkaa ja sykettä. Erilaiset harjoitusohjelmat ja valmisohjelmat tekevät harjoittelusta myös motivoivampaa, sillä ne tuovat vaihtelua peruspolkemiseen.

Hyvä esimerkki aktiiviselle kuntoilijalle sopivasta pyörästä on pitkään markkinoilla ollut Tunturi F30. Laadukkaassa pyörässä on hyvät säädöt oikean ajoasennon löytämiselle ja riittävästi ohjelmia kotikuntoilijan tarpeisiin.

Vaativalle kuntoilijalle toinen vaihtoehto on sähkömagneettista vastusta käyttävä ergometri, joka mittaa harjoittelun tehokkuuden wateissa. Monipuolisilla ohjelmilla varustetulla ergometrilla kuntoilusta saa suuremmat tehot irti (n. 440W) kuin kuntopyörällä (n. 250W), joten laite on omiaan kovista harjoituksista nauttivalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti